Frequently Ask Question:

  1. How does immunization protect against diseases?
    Ans:- Immunization protect against diseases through vaccines. Vaccines create antibodies in the body which protect the body from infections.


  2. Why is BCG given to children of only up to one year of age?
    Ans:-
    Most children acquire natural clinical/subclinical tuberculosis infection by the age of one year.BCG also protects against severe forms of childhood TB, Such as TB-Meningitis and military disease.


  3. If a scar does not appear after giving BCG, should one revaccinate the child?
    Ans:-
    No there is no need to revaccinate the child even if there is no scar.

  4. Where all the vaccination programme are available?
    Ans:-
    In all health institution on every Wednesday. Also everyday in State hospital & District hospital.

  5. Why should there be a minimum gap of 1 month between two dose of DPT?
    Ans:-
    The gap of one month will allow the antibodies to respond effectively and ensure the necessary protection. Decreasing the interval between two doses may interfere with the antibody response and protection.


  6. If a child received one dose of Measles during an SIA (Supplementary Immunization Activity) campaign ,should it receive the routine dose of Measles vaccine?
    Ans:-
    Yes, the child should receive the routine dose of Measles vaccine after a gap of of four weeks.

  7. If a mother/caregiver allows only one injection be given to the child at 9 months of age, which injection should be?
    Ans:-
    At 9 month of age, the priority is to give Measles vaccine along with OPV and Vitamin –A.

  8. Dose one have to pay for the measles vaccine during a campaign or in RI?
    Ans:-
    No. The measles vaccine is absolutely free during the campaign and under RI programme in all government health facilities.

  9. Who should not be vaccinated?
    Ans:-
    Do not vaccinated if the child has:
    1. High fever or other serious disease ( eg: Unconscious, convulsions, etc).
    2. Hospitalised children.
    3. History of severe allergic reaction to measles vaccine in past.
    4. Immune compromised child.


  10. Which vaccines should one give to a child who is brought after 7 years of age and who never been vaccinated?
    Ans:-
    Give the child only 2 dose of TT (Tetanus) one month apart.

  11. Adolescents come under which age group? Ans:-10-19years
  12. What are the important changes that take place in the individual as he/she goes through adolescence? Ans : - Physical, Mental & Emotional Changes
  13. What are health related concerns of adolescents? Ans:- Menstrual problems in girls and night fall in boys, RTls/STls – Hygiene,Teenage pregnancy, Anaemia, Unsafe abortions & Drug substance abuse/smoking.
  14. Why We should invest in adolescents health?

    1. a healthy adolescent grows into a healthy adult.
    2. health benefits for the adolescent's present and future.
    3. economic benefits to avert future health cost.
    4. Good health is adolescents' right


  15. How do you think an adolescent feels when he/she walks into your health centre?
    Ans:-
    shy, embarrassed, worried, confused

  16. How would you strike a rapport with an adolescent client?
    Ans:-
    By friendly, warm and non-judgmental behaviour with positive non-verbal cues.

  17. Why Adolescents do not utilise available health services?
    Ans:-
    They fear the health providers will inform their parents, they do not recognize illness & they do not know where to go.

  18. What are the barriers to good communication?
    Ans:-
    Lack of privacy ,Adolescents are unable to talk because of fear & Insufficient time to explain.

  19. What problems are caused by lack of menstrual hygiene?
    Ans:-
    Vaginal discharge, burning during urination and genital itching

  20. According to you, how will you rate masturbation for adolescent boys and girls?
    Ans:-
    It is a Normal behaviour

  21. What will hapen if there is a Lack of nutrition in adolescence?
    Ans:-
    Protein - energy malnutrition, Stunting of growth & Anaemia.

  22. How do you rate Night fall in boys?
    Ans:-
    Normal

  23. What is the risk of maternal death among women aged 15-19 years as compared to women aged 20-35 years?
    Ans:-
    Higher.

  24. Which contraceptive methods are appropriate for adolescents?
    Ans:-
    Abstinence, condoms and oral pills

  25. What canANMs/LHVs do to prevent STls among adolescents?
    Ans:-
    Counsel them that abstinence, being faithful to one's partner and use of condoms protect from STls

  26. Which contraceptive methods are protective against pregnancy and STIs/HIV (dual protection)?
    Ans :-
    Using of condom.